De ontwikkeling aan de Zaan

Wie denkt dat Oostzijderpark de enige nieuwbouw ontwikkeling in Zaanstad is, heeft het mis. Samen met Annius Hoornstra – directeur stedelijke ontwikkeling Zaanstad – pakt de stad zelfbewust door naar een nieuwe fase. “Wij staan voor de kwaliteit van de stad.” 

Van villa’s langs de Zaan via Oostzijderpark naar appartementen rondom het station: Zaanstad is in beweging. Er zijn meer dan 100 projecten in deze groeistad. En dat voelt goed. “We komen uit een crisis, waarbij er weinig initiatief was, maar nu is de situatie totaal anders.” Aan het woord is Annius Hoornstra – directeur stedelijke ontwikkeling Zaanstad. “Het faciliteren van die groei is één van mijn speerpunten. Dat kunnen we als stad niet alleen. Daar hebben we meerdere partijen voor nodig. Een voorbeeld: veel mensen die in Zaanstad wonen, werken in Amsterdam. Die verbindingen met de trein is niet alleen een gesprek met de NS, maar daar komen de provincie en het Rijk ook bij kijken.”

Zelfbewust Zaanstad 
Hoornstra is zelfbewust over Zaanstad. “We liggen in een metropoolregio, met Amsterdam naast ons. Dat betekent dat we dynamiek van de stad naar ons toe trekken, maar we moeten ook zelfbewust zijn. Wist je dat de Zaanse Schans vorig jaar voor het eerst meer toeristen trok dan het Rijksmuseum?” Onderdeel zijn van de metropoolregio betekent meebewegen. “Er werken veel mensen uit onze stad in de regio, maar er zijn ook veel ondernemers in Zaanstad. Die moeten meeprofiteren van de groei van Amsterdam. Daarom heb ik ook bereikbaarheid als speerpunt.” Dat betekent niet dat Zaanstad alle pijlen op de weg en het spoor richt. “We hebben ook een geweldig landschap en de Zaan als nog lang niet goed benutte ruggengraat.”

‘’

Wist je dat de Zaanse Schans vorig jaar voor het eerst meer toeristen trok dan het Rijksmuseum?

‘’

Hoornstra ziet genoeg redenen om trots te zijn. “Zaanstad heeft zoveel eigenheid, we hoeven ons niet te vergelijken met Amsterdam. De geschiedenis is bijzonder en herkenbaar. Het landschap is altijd dichtbij. Het Hembrugterrein is buitengewoon. Heerlijk fietsen rond de Zaan. Het is werkelijk uniek.”

Kwaliteit
Oostzijderpark is zo’n pareltje. “Het is fantastisch ontsloten, via de trein en de weg. Het is een hele interessante plek.” Nu er meer projectontwikkelaars naar Zaanstad trekken, wordt de rol voor stedelijke ontwikkeling groter. Hoornstra legt de lat hoog. “Wanneer je er – vanuit een historisch perspectief – naar kijkt, is de betrokkenheid van een ontwikkelaar relatief kort. Wij zijn er om de kwaliteit te bewaken.” Waar let je dan op? “Dat er ruimte komt voor iedereen. Voor die jongvolwassene die echt het huis uit wil, maar ook dat gezin – dat juist groter wil gaan wonen. En ga zo maar door. Daarnaast let je ook op de bouwstijl, kwaliteit en bijvoorbeeld het structureel verminderen van milieuhinder.”

“Omdat we kwaliteit zo belangrijk vinden hebben we ook voor de verschillende gebieden supervisoren. Dit zijn bekende ontwerpers die over de schouder van de architect en ontwikkelaar meekijken en stimuleren dat het plan nog net even een streepje beter wordt.”
De stad groeit. De provincie Noord-Holland stimuleert dat. Hoornstra is enthousiast. “Veel mensen zijn nog onbekend met de kwaliteit van het gebied, terwijl ik zeg: waar wacht je nog op?”

Benieuwd naar leuke hotspots in Zaandam? Klik hier! 

Heb je het nog niet gedaan? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Hier communiceren we over de verschillende soorten kavels, wanneer je je kunt inschrijven en wanneer de verkoop van start gaat.

Contact

Heb je vragen over een van de projecten? Neem dan contact op met een van de makelaars.

Logo Saen Garantiemakelaars

Saen Garantiemakelaars

koogaandezaan@saen.nl
075 616 1414
Logo Dé Woonexpert

DWE Nieuwbouw makelaars

info@dwe-nieuwbouw.nl
088 808 9000