Geen huis, maar een thuis: zo ontstaat in Oostzijderpark verbinding

“Een wijk waarin mensen zich met elkaar verbonden voelen.” Dat is Oostzijderpark volgens Jethro van Veen, samenwerkingspartner binnen B.V. Oostzijderpark. Hij vertelt hoe de nieuwbouwwijk contact tussen buren stimuleert.

Zaanstad is de meest diverse gemeente van Nederland, met maar liefst 187 culturen. Ook in Oostzijderpark wonen mensen van allerlei achtergronden samen.  “Een fijn thuis hebben gaat niet alleen over je woning,” benadrukt Jethro. “Het gaat ook over de mensen om je heen. Daarom is de wijk heel open ontworpen. De plinten – de begane grond van de gebouwen – zijn transparant en de gezinswoningen hebben een Delftse stoep aan de voorkant. Hier kun je als bewoner bijvoorbeeld een bankje neerzetten. Zo maak je sneller contact met de buren.”

Diversiteit gaat in Oostzijderpark over meer dan alleen afkomst. Jethro: “Er is een goede mix van appartementen en gezinswoningen. Ook de verhoudingen tussen koop, vrije sectorhuur en sociale huur zijn in balans.”

Sport en school

Net zoals de opzet van de wijk verbinding tussen mensen stimuleert, speelt ook sport een belangrijke rol. “Sport is dé manier om nieuwe mensen te ontmoeten,” legt Jethro uit. “In de buurt van Oostzijderpark vind je maar liefst 37 verenigingen. Van padel en tennis tot een splinternieuwe handbalvereniging en van een boksschool tot een moderne voetbalclub. En het mooiste is: je kunt overal op de fiets naartoe.”

Voor zowel ouders als kinderen is sport een leuke manier om vrienden te maken. “Terwijl de kinderen op het veld staan, raken ouders langs de lijn vanzelf met elkaar in gesprek,” vertelt Jethro. “Sport brengt mensen samen.”

Ook de nieuwe basisschool speelt een rol in het versterken van verbindingen in de wijk. “Op het schoolplein leer je makkelijk andere ouders kennen,” zegt Jethro. “Een praatje bij het brengen of ophalen van je kind kan zomaar tot nieuwe contacten leiden.”

Delen met je buren  

Ook op andere manieren biedt Oostzijderpark kansen om verbinding te maken. Zo werkt de wijk aan een platform waar bewoners spullen met elkaar kunnen delen. “Waarom zou je een klopboormachine kopen als je buurman er één heeft liggen?” zegt Jethro. Daarnaast kunnen mensen hun diensten aanbieden: “Een Engels docent kan bijvoorbeeld bijles geven aan kinderen in de wijk. En stel dat iemand in de buurt handig is, dan kun je via het platform snel hulp vragen bij kleine klusjes in huis. Dat versterkt de gemeenschap.”

Daarnaast worden vanaf 2026 deelauto’s geplaatst in de wijk. Jethro: “Ideaal voor starters die geen budget hebben voor een eigen auto. Of voor mensen die normaal gesproken vooral het OV gebruiken, maar af en toe met de auto op pad willen.”

Alles mag, niets moet

Het mooiste aan al deze initiatieven? Dat niets moet, maar alles mag. “Je woont hier in je eigen huis, maar als je het leuk vindt om contact te maken met je buurt is daar alle ruimte voor,” legt Jethro uit. “Of dat nou via een buurtbarbecue is, door een rol in je VvE op te pakken of door een kapsalon, trimsalon of kantoor aan huis in de plint van je woning te openen – de mogelijkheden zijn er. Iedereen kan zich op zijn eigen manier thuis voelen in Oostzijderpark.”

Wijk Oostzijderpark is een ontwikkeling van de samenwerkende partijen Timpaan en Ontwikkeladviseur B.V.

Contact

Heb je vragen over een van de projecten? Neem dan contact op met een van de makelaars.

Logo Saen Garantiemakelaars

Saen Garantiemakelaars

koogaandezaan@saen.nl
075 616 1414
Logo Dé Woonexpert

DWE Nieuwbouw makelaars

info@dwe-nieuwbouw.nl
088 808 9000