Ik kan me goed voorstellen dat we heel lang in oostzijderpark blijven wonen

Ze wonen bij elkaar opgeteld al bijna twintig jaar in onze hoofdstad, maar binnenkort maken de Ierse Stephanie en Colm (beiden 32) de stap naar Zaandam. “Het feit dat iedereen er nieuw is, maakt van Oostzijderpark ongetwijfeld een hele sociale buurt.”

Allebei kwamen ze oorspronkelijk alleen naar Nederland voor een masteropleiding, vertelt Stephanie. “Ik zou eigenlijk twee jaar blijven, maar vond het hier zo leuk, dat ik nooit meer weg ben gegaan.” Hetzelfde geldt voor haar vriend Colm. “We grappen altijd dat mijn ouders nog steeds wachten tot ik die één-jarige master af heb.”

Hoewel ze allebei Iers zijn, ontmoetten ze elkaar pas in Nederland. Colm: “Ik zit bij een Gaelic football club hier waar veel Ieren zich bij aansluiten, ongeacht of je van de sport houdt. Daar ontmoette ik Steph.” Of hij een Zaandamse tak gaat oprichten na hun verhuizing? Lachend: “Dat zou ik even moeten overleggen! Maar we trainen ten westen van Sloterdijk, dus waarschijnlijk ben ik er vanuit Zaandam sneller dan vanuit Oost, waar we nu wonen.”

Nieuwe buren
Stephanie is inmiddels in verwachting van hun eerste kindje, dat in februari geboren wordt. “Voorlopig hebben we nog wel genoeg ruimte in ons huidige appartement, maar op termijn gaat het hier te krap worden. Dit grote huis is daarom een heerlijk vooruitzicht.”

Behalve het huis zelf, kijken ze ook uit naar het ontmoeten van de mensen in de buurt. “Ik vind het een leuk idee dat onze buren straks ook allemaal relatief nieuw zullen zijn”, zegt Colm. “Het gemeenschapsgevoel in Nederland is heel anders dan in Ierland; ik heb mijn buren in Amsterdam eigenlijk nooit gekend. In Oostzijderpark is straks iedereen echter net verhuisd, en door de mix van verschillende culturen, nationaliteiten en leeftijden wordt het hopelijk een hele sociale buurt.”

OVER STEPHANIE & COLM
Stephanie (32) werkt in marketing bij het Nederlandse kinderwagenbedrijf Bugaboo, en Colm (32) is deel van het toelatingsteam van de International School of Amsterdam. Hij weet als ervaringsdeskundige én via zijn werk dus alles over een leven als expat. “Het kan soms best pittig zijn om vrienden te maken als je als volwassene naar een nieuw land verhuist. Een community zoals mijn Gaelic football club is dan een hele fijne uitkomst.”

Het stel voelt zich inmiddels helemaal thuis in Nederland. “Veel Ierse mensen die je tegenkomt in het buitenland vragen elkaar direct: ‘Zou je weer terug willen naar Ierland, en wanneer dan?’ Maar wij zijn daar helemaal niet mee bezig, en willen voorlopig echt niet weg uit Nederland. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat we heel lang in Oostzijderpark blijven wonen.”

Contact

Heb je vragen over een van de projecten? Neem dan contact op met een van de makelaars.

Logo Saen Garantiemakelaars

Saen Garantiemakelaars

koogaandezaan@saen.nl
075 616 1414
Logo Dé Woonexpert

DWE Nieuwbouw makelaars

info@dwe-nieuwbouw.nl
088 808 9000