Contact
Heb je vragen over een van de projecten? Neem dan contact op met een van de makelaars.
Na zo’n zeven jaar geleden gevlucht te zijn uit Syrië en een tijd in Amsterdam-Oost gewoond te hebben, hopen Hord (33) en Dana (30) in Oostzijderpark community en stabiliteit te vinden. “Het feit dat iedereen er welkom is, sprak ons enorm aan.”
Het is midden in de nacht en Dana kan niet slapen, dus scrolt ze op haar telefoon. Het stel heeft besloten te verhuizen, maar de markt in Amsterdam is moeilijk en duur. “Toen kwam ik ineens het project Oostzijderpark tegen. Ik wilde me eigenlijk meteen al inschrijven, maar heb toch maar gewacht tot de ochtend, om ook Hords mening te vragen.”
Hij was gelukkig net zo enthousiast, en twee dagen later kregen ze al een belletje van de makelaar. Er was een plekje beschikbaar. “Het is bij zo’n project natuurlijk niet zo dat je even kunt gaan kijken”, vertelt Hord. “Je hebt alleen de bouwtekening. Maar dat maakte ons niet uit. Het gaat ons er niet om of we nou op nummer 75 of 78 wonen. Wat ons zo tof lijkt aan deze plek is het groen en de sfeer.” Dana vult aan: “Oostzijderpark is echt een plek voor iedereen. Voor ons is dat essentieel. Het gaat niet alleen om een huis, maar om een thuis.
Internationale buren
Deze maand wordt er begonnen met de bouw van hun huis, dat drie verdiepingen gaat tellen. Hoewel het nog zo’n twee jaar duurt voor ze er echt kunnen intrekken, staat het stel al te popelen. “We hopen stiekem dat het eerder af is!” Toch moesten ze in het begin even wennen aan het idee dat ze de grote stad gingen verlaten. “Maar Zaandam is zo dichtbij, dat het niet voelt alsof we echt weggaan. Bovendien verhuizen veel Amsterdammers tegenwoordig naar Zaandam, dus we hopen dat de cultuur en vibes er vergelijkbaar zijn”, aldus Hord. De voorpret is in volle gang. Dana heeft zelfs al contact met toekomstige buren. “Via een Facebookgroep heb ik al een aantal mensen ontmoet. Dat zijn Nederlanders, maar ook mensen uit de Filippijnen, Syrië of Turkije, bijvoorbeeld. We kijken ernaar uit om deel te worden van die community.”
Pannenkoekenplant
De eerste praktische voorbereidingen voor de inrichting zijn inmiddels ook begonnen. “Binnenkort gaan we de keuken uitzoeken, maar stiekem stellen we de grote beslissingen ook nog een beetje uit”, zegt Hord. Over wie daarbij het laatste woord krijgt, hoeft hij niet lang na te denken. “Dana heeft absoluut de broek aan hier!” Een nieuw thuis betekent ook nadenken over andere grote beslissingen. “We hebben sinds kort een pannenkoekenplant, en zeiden tegen elkaar: als die het twee jaar overleeft, dan wordt het in ons nieuwe huis tijd voor gezinsuitbreiding. Een puppy bijvoorbeeld, of een kleintje… En dan krijgt de plant uiteraard een ereplekje!”
Emotionele stabiliteit
Een vaste standplaats is lang geen vanzelfsprekendheid geweest voor het Syrische stel. Hord: “Thuis is niet waar je geboren bent, maar waar je jezelf geworden bent. En voor ons is dat Nederland; dit is waar we samen volwassen zijn geworden. Oostzijderpark voelt daarin als de perfecte volgende stap. Ik hoop dat we er heel lang kunnen blijven.” “Het gaat mij niet alleen om de stabiliteit van een fysiek huis, maar ook om emotionele stabiliteit”, vult Dana aan. “We hebben nu echt vastigheid om naar uit te kijken. Een plek om te wortelen. Dat vooruitzicht is zo ontzettend fijn.”
OVER HORD & DANA
Hord voelde er als 24-jarige niets voor om het Syrische leger in te gaan, en ontsnapte aan de dienstplicht door zijn land te verlaten. Na drie maanden kwam hij in Nederland terecht, waar hij een plek in Amsterdam toegewezen kreeg. “Ik zocht een thuis waar ik mezelf kon zijn, maar als vluchteling heb je het natuurlijk niet voor het uitzoeken. Ik ben heel blij dat het uiteindelijk Amsterdam geworden is.”
Een jaar later kwam zijn vriendin Dana ook naar Nederland. Destijds waren ze nog niet getrouwd, maar na hun hereniging gaven ze elkaar in Amsterdam het jawoord. Inmiddels zijn ze elf jaar samen. Dana werkt als consultant bij de startup Digiphi in Utrecht, Hord als Change Manager bij de Rabobank. “Ik hou me bezig met diversiteit en inclusiviteit op onze werkvloer. Mijn doel is ervoor zorgen dat iedereen het gevoel heeft dat die erbij hoort.”
Heb je vragen over een van de projecten? Neem dan contact op met een van de makelaars.