Contact
Heb je vragen over een van de projecten? Neem dan contact op met een van de makelaars.
Wie is de architect van je toekomstige woning? We gaan op bezoek bij Maarten Groeneveld. Deze architect is – samen met zijn team – verantwoordelijk voor de vierhonderd woningen en appartementen in Oostzijderpark. “Eén ding hebben ze absoluut gemeen: de rijke detaillering.”
Woongenot, daar draait het voor Maarten Groeneveld van Just Architects allemaal om. “Of het nu gaat om een startersappartement of een luxe koopwoning; alle toekomstige bewoners moeten hier plezierig kunnen wonen en leven.”
MG: “Het wordt een wijk met een groen karakter. Zo komt er met de centraal gelegen Parklaan een mooie, groene straat. De woningen mogen vier lagen hebben, dan kun je bijvoorbeeld iets moois doen met een vide, maar ook werken met trappen naar een splitlevel. In de openbare ruimte ga je relatief weinig parkeerplaatsen zien. Zo realiseren we bij een van de blokken een grote ondergrondse parkeerkelder. Bij de andere blokken wordt in het blok geparkeerd, zodat je de auto’s van buitenaf ook niet ziet. Op deze manier behoud je de groene uitstraling die stedenbouwkundige Sander Lap heeft ontworpen.”
MG: “Qua omvang springt de realisatie van Oostzijderpark er absoluut uit. Dit is het grootste project dat we ooit hebben gedaan, de ontwikkeling van een complete nieuwe wijk. Nu zie je nog sportvelden en weilanden, straks staan hier vierhonderd woningen en appartementen. Fantastisch dat wij dat mogen ontwerpen, maar ook heel spannend. Helemaal omdat je over een jaar of vier pas het écht complete resultaat kunt zien.”
MG: “Van Oostzijderpark nog niet: we zijn op dit moment (mei 2018, red.) ruim een maand bezig en nog echt aan het begin van het project. Het concept voor deze wijk heeft wel overeenkomsten met de wijk die in Oud-IJmuiden is neergezet. Dat was een rommelig bedrijventerrein bij de haven en is nu een levendig woongebied. De rijke details in de gevels van de woningen daar kun je hier ook verwachten.”
We rijden stad en land af voor de juiste stenen
MG: “Absoluut. We noemen wat wij doen ook wel ‘metselwerk architectuur’. Het ontwerp van de gevel is tenslotte bepalend voor de sfeer die je in een wijk neerzet. Maar het is ook belangrijk dat de gevel past bij wat er zich in en rond het gebouw afspeelt. Dan kun je denken aan grote glasopeningen bij de woonkamer, of mooie, ruime terrassen. In de wijk ontstaat straks dan ook een kleurenpalet van prachtige stenen. We rijden echt stad en land af voor de juiste stenen om te gebruiken.”
MG: “In Oud-IJmuiden hebben we iedere woning een eigen geveltje gegeven. Voor Oostzijderpark is dat teveel van het goede, dat maakt het hier te druk. Ik zie in Zaandam eerder een rustiger beeld voor me, dat sluit beter aan bij het natuurlijke karakter van de omgeving. Het oogt iets chiquer om wat grootschalige eenheden te bundelen. Maar mooie dakranden en diverse metselverbanden kun je hier zeker ook verwachten.”
MG: “Zonder twijfel, dat vinden we bij Just Architects juist heel belangrijk. We gebruiken overwegend materialen die niet snel verouderen. Een woning moet er na twintig, dertig jaar nog steeds goed uit zien. We werken niet vaak met beplating bijvoorbeeld. Kies je namelijk voor een variant die veel water opneemt, dan wordt de gevel snel groen. Onderhoud én uiterlijk door de jaren heen zijn belangrijke onderdelen van het geheel, die we dan ook al in het ontwerpproces meenemen.”
MG: “We hebben een half jaar gekregen om het voorlopig ontwerp te maken. Dat bestaat onder andere uit het design van de gevels, maar ook uit de plattegronden van de verschillende soorten woningen. Met vier medewerkers zijn we daar volop mee bezig. Het is veel werk, maar wel erg leuk en uitdagend. Gelukkig zijn we het gewend om efficiënt samen te werken met onze klanten.”
MG: “Wekelijks zitten we bij elkaar om de voortgang van het project te bespreken. Dat doen we niet alleen intern, maar ook met onze opdrachtgever, de constructeur en de installatie-adviseur. Wij kunnen tenslotte van alles bedenken, maar het moet ook technisch mogelijk zijn. Opmerkingen verwerken we meteen, zodat we samen snel tot een goed resultaat komen. Wat belangrijk is, is dat het casco eenvoudig gerealiseerd kan worden, zonder dat daarbij kwaliteit verloren gaat. Natuurlijk speelt ook prijs een rol: als het heel duur wordt, doen wij iets fout.”
MG: “We zijn begonnen met het proeven van de sfeer in het gebied. Op dit moment zie je er met name flatjes uit de jaren zestig en een brandweerkazerne. Aan de andere kant kijk je naar de spoorlijn. Dat lijkt misschien niet inspirerend, maar het zette ons aan het denken over de geschiedenis van de omgeving. Er was veel industrie, aan de Zaan stonden molens, in Wormer zie je voorbeelden van industriële architectuur uit die tijd. Ze speelden toen met het metselwerk, er werden veel ornamenten gebruikt. Daar konden we wel wat mee!”
We gebruiken overwegend materialen die niet snel verouderen. Een woning moet er na twintig, dertig jaar nog steeds goed uitzien
Heb je het nog niet gedaan? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Hier communiceren we over de verschillende soorten kavels, wanneer je je kunt inschrijven en wanneer de verkoop van start gaat.
Heb je vragen over een van de projecten? Neem dan contact op met een van de makelaars.