Opschortende voorwaarden bij nieuwbouw: hoe zit dat?

Onlangs zijn de opschortende voorwaarden vervuld verklaard voor de kopers van een woning in Meiboom. Het gebeurt vaker dat er opschortende voorwaarden in de verkoop- en aannemingsovereenkomst staan bij het kopen van een nieuwbouwwoning. Dat wil zeggen dat de overeenkomst pas definitief is als aan een aantal voorwaarden is voldaan. Wat zijn deze voorwaarden? En waar moet je als koper op letten? We leggen het uit.

Wat zijn opschortende voorwaarden?

Als nog niet alle afspraken rond zijn, kan een ontwikkelaar of aannemer opschortende voorwaarden opnemen in de koop- en aannemingsovereenkomst. De overeenkomst is pas definitief als aan die beschreven voorwaarden is voldaan. Maar aan welke voorwaarden moet je dan bijvoorbeeld denken?

  • Een minimaal aantal woningen moet zijn verkocht, meestal gaat het om 70%.
  • De ontwikkelaar moet een bouwvergunning krijgen om te starten met de bouw.
  • Het terrein moet klaar zijn voor de bouw én eigendom zijn van de verkopende partij.
  • De ontwikkelaar wacht nog op een vergunning op basis van de Wet Natuurbescherming, voor bescherming van dieren en planten in de buurt van het project.

Wat is de termijn van opschortende voorwaarden?

De termijn van de opschortende voorwaarden is meestal 9 maanden. De verkopende partij kan nog vragen om een verlenging. Hiervoor is de toestemming van jou als koper nodig. Houd ook rekening met deze termijn bij het aanvragen van je hypotheek. Je hypotheekofferte moet namelijk nog geldig zijn op het moment dat je bij de notaris de hypotheekakte tekent.

Wanneer is de overeenkomst definitief?

Als aan de voorwaarden is voldaan die in de overeenkomst staan, is de overeenkomst definitief. De artikelen die in de koop- en aannemingsovereenkomst van je nieuwbouwhuis staan, gaan in zodra je een brief krijgt waarin staat dat de opschortende voorwaarden zijn vervallen. In deze brief staat ook wanneer je naar de notaris mag voor de overdracht van de grond en het tekenen van de hypotheekakte.

Bron: Bewustnieuwbouw.nl

Zie jij jezelf ook al wonen in Oostzijderpark? Blijf op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. En volg je ons al op Facebook en Instagram?

Contact

Heb je vragen over een van de projecten? Neem dan contact op met een van de makelaars.

Logo Saen Garantiemakelaars

Saen Garantiemakelaars

koogaandezaan@saen.nl
075 616 1414
Logo Dé Woonexpert

DWE Nieuwbouw makelaars

info@dwe-nieuwbouw.nl
088 808 9000