‘We bouwden elke vier dagen een nieuwe verdieping’

Bij het neerzetten van een compleet nieuwe woonwijk komt behoorlijk wat kijken. Vanaf het eerste idee tot de officiële opening zijn er allerlei partijen en factoren die meespelen, en dat vraagt een knap staaltje samenwerking. Gelukkig waren ontwikkelteam Oostzijderpark BV (een samenwerking van Timpaan en Ontwikkeladviseur) en aannemer Heddes Bouw & Ontwikkeling twee handen op één buik bij de bouw van Toren A.

Vanuit de bouwkeet van Heddes kijk je uit over de verschillende fases van het Oostzijderpark; het ene gebouw staat al fier overeind, daarnaast wordt nog gewerkt aan de fundering. In de keet zelf hangen ingewikkeld uitziende planningen, liggen verschillende soorten bakstenen uitgestald, en zitten twee ‘aanjagers’ van dit project tegenover elkaar aan tafel.
First things first: hoe zit het ook alweer precies met de rolverdeling tussen ontwikkelaar en bouwer? “De ontwikkelaar is degene die bedenkt welk project op welke plek past”, vertelt Laurens De Coninck van Oostzijderpark BV . “Wij bedenken aan wat voor soort woningen er behoefte is, voor wie, en wat een mooie structuur zou zijn voor de wijk. Om die plannen te realiseren, werken we nauw samen met gemeente Zaanstad, een stedenbouwkundige en een architect en veel vakspecialisten zoals een constructeur, bouwfysisch adviseur.”
Als alle plannen op papier staan, wordt het stokje overgedragen aan een bouwer, die ervoor zorgt dat de eerste paal ook daadwerkelijk de grond in gaat, en de rest van de bouw overziet. Voor het Oostzijderpark is William Rood van Heddes daarvoor eindverantwoordelijk. “Wij hebben al eerder samengewerkt, en dat is altijd goed bevallen”, vertelt Laurens. William knikt. “Maar anders dan bij traditionele projecten, begon onze samenwerking voor Toren A al veel eerder, in de ontwikkelfase.”

Dertien weken
Dat had alles te maken met de complexiteit van het project. “We gingen een gebouw neerzetten van 19 verdiepingen, moesten een warmte-koude-installatie op een decentrale plek realiseren, een parkeergarage onder het gebouw, en het feit dat er een belegger meekeek speelde ook een rol”, vertelt Laurens. “Het was dus handig dat William al betrokken was bij alle plannen.”
Mede door het meedenken van Heddes kon de Toren in een ontzettend rap tempo neergezet worden. William: “Aanvankelijk zou het beton helemaal nat gestort worden, hier op locatie. Maar dan zou de laagbouw misschien wel een jaar eerder af zijn dan de rest van de toren. Toen hebben we besloten de eerste twee verdiepingen van de horeca nat te storten, en de rest als zogeheten ‘prefab’ neer te zetten: met kant en klare onderdelen die via vrachtwagens aankwamen. Op die manier konden we elke vier dagen een nieuwe verdieping neerzetten. Binnen dertien weken stond de hele toren er.”
Toch stonden de heren ook voor de nodige uitdagingen. Zo viel de start van de bouw samen met het begin van de stikstofmaatregelen. “Wij werden als een van de eersten gecontroleerd op stikstofarm bouwen”, zegt Laurens. “Dat komt ook omdat er hier binnen vijf kilometer drie Natura 2000-gebieden liggen. Heddes heeft daar heel snel op ingespeeld en veel aanpassingen doorgevoerd, zoals kranen die op elektriciteit werken.”

Stoere stad
In het ontwerp van Toren A is goed nagedacht over het karakter van de wijk. Laurens: “Wij geloven in een stad voor iedereen. Zaanstad is een stoere stad, waarin wonen en werken heel erg met elkaar vermengd is. Zo komen er in deze wijk ook allerlei partijen en organisaties samen: een geboortecentrum, horeca, bedrijfsruimtes, noem maar op. En we merken ook dat er een heel gedifferentieerde doelgroep op afkomt: sommige bewoners zijn Zaankanter van oudsher, anderen juist volledig geïntegreerde expats en tweede generatie migranten. Daar zijn we blij om.”
Behalve de bewoners, zijn ook de appartementen in de toren zelf erg divers. “We hebben studio’s, woningen van twee verdiepingen waar je een atelier in kan maken, grote en kleinere appartementen. Het was een leuke puzzel!”, lacht Laurens. “Maar zo is er hopelijk voor ieder wat wils.” En dat allemaal op een toplocatie, voegt William toe. “Als je hier op de 19e verdieping staat, heb je echt een uniek uitzicht.”
 

Contact

Heb je vragen over een van de projecten? Neem dan contact op met een van de makelaars.

Logo Saen Garantiemakelaars

Saen Garantiemakelaars

koogaandezaan@saen.nl
075 616 1414
Logo Dé Woonexpert

DWE Nieuwbouw makelaars

info@dwe-nieuwbouw.nl
088 808 9000